Bogen er modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget.

Billede af Gretelise Holms bog "Dødfunden".

Forfatter: Gretelise Holm
Titel: Dødfunden
Forlag: HarperCollins
Forside: Lisa Krebs og Shutterstock

Efter en udlandsrejse vender fagbogsredaktør Peter Green, Ellinors ægtemand gennem næsten 40 år, hjem og finder Ellinor død. Hun ligger med et fredfyldt ansigtsudtryk på sin seng, fuldt påklædt og med håret pænt sat. Der er ingen tegn på indbrud og ingen tegn på indtagelse af medicin. 

Peter og Ellinors ægteskab har i mange år været et lidenskabsløst makkerskab forbundet med den ensomhed og fremmedhed over for hinanden, som dette medfører. Skilsmisse har for år tilbage været på tale, men ingen af dem har kunnet afslutte den trygge tilværelse i ægteskabets tegn. I stedet har de lavet en stiltiende aftale om at finde lidenskaben hver for sig uden for ægteskabets rammer. Ellinor har igennem de sidste 14 år én gang om året haft et sidespring med en tidligere studiekammerat og nu kollega og chef. Mens Peter fra tid til anden har haft sidespring og igennem de sidste 2 år har haft en fast elskerinde.

Ellinor og Peter har sønnen Martin på 38 og datteren Sarah på 34. Sarah har de sidste
8 år pga. stress, depression og angst levet af sygedagpenge eller kontanthjælp. Hun er enlig mor til Urt og Lilje, som hun holder på en stram diæt som rawfood-veganere. Da Sarahs forældre har fortalt hende om deres bekymring for, om børnebørnene trives godt med stort set kun at spise rå grøntsager, har Sarah for nylig valgt at bryde med forældrene. 

Martin har studeret Statskundskab men kom aldrig igennem specialet. De sidste tre år har der stået Tekstforfatter på hans visitkort, men egentlig arbejder han som påvirkningsagent på nettet, hvor han vha. falske profiler påvirker de politiske debatter i fremmedfjendsk retning. Martin er skilt og har efter et overfald på sin ekskone nu kun ret til overvåget samvær med sin 6-årige datter én gang om måneden. Martin ser heller ikke meget til sine forældre efter det mislykkede uddannelsesforsøg og skilsmissen, men det hænder, at mor og søn deltager i de samme debatter på nettet dog på hver sin side, og Martin under en falsk profil. 

62-årige Ellinor arbejdede som seniorforsker for Det Nationale Forskningscenter for Samfundsvidenskaberne, hvor hun forskede i de højreradikale bevægelser i Europa. Hun holdt af sit job som bl.a. indebar feltarbejde, at skrive videnskabelige artikler, deltage i faglige konferencer og optræde i medierne. Kort før sin død fik Ellinor dog at vide, at hendes forskningsprojekt ville blive lukket, og at hun ville blive afskediget pga. besparelser. 

Da politiets dødemand Cecilie Skov deltager ved ligsynet af Ellinor, regner hun med, at det bliver en ren rutinesag som med så mange andre dødfundne. Men da dødsårsagen ikke umiddelbart kan fastslås, starter en længere udredning af, hvorfor Ellinor døde. En udredning som fører læseren igennem højaktuelle emner i dagens Danmark som familieudfordringer, vegetarisme, internettrolde og højreradikalisme. 

Gretelise Holm har med Dødfunden skrevet en rigtig god spændingsroman med et godt plot som bare flyder derudad på fangende vis. At romanen handler om de involverede personer, mere end den handler om de personer, som skal opklare sagen, er en dejlig afveksling. Jeg tog mig selv i bare at læse videre, selvom jeg egentlig burde gå ud og påbegynde aftensmaden til familien.

Du skal læse Gretelise Holms bog “Dødfunden” hvis:
– du vil læse en velskrevet spændingsroman, hvor historien bare flyder
– du vil læse om en realistisk sag, som lige så godt kunne have fundet sted
– du vil få stof til eftertanke om presserende emner i dagens Danmark.

Tak for bogen til Forlaget HarperCollins.

Bedømmelse:


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *