Billede af Sofie Jamas bog "Et andet menneske, et andet liv".

Forfatter: Sofie Jama
Titel: Et andet menneske, et andet liv
Forlag: Politikens Forlag
Forside: Simon Lilholt, Imperiet

I “Et andet menneske, et andet liv” fortæller Sofie Jama om tre menneskeskæbner sideløbende og let indflettet i hinanden. Hovedpersonen og jeg-fortælleren Baraka flygter som 8-9 årig sammen med sin mor og sine 4 yngre søskende fra borgerkrigen i Somalia. I starten lever den lille familie som normader. Barakas mor lader sine frustrationer og sin magtesløshed gå ud over Baraka. Hun mishandler hende og stiller umenneskelige krav til hende. Under normadelivet forlader moren i perioder Baraka og hendes søskende. Hver gang står Baraka som den ældste tilbage med det store ansvar at skulle tage sig af sine søskende. På grund af flugten bliver Baraka først omskåret som 11-12 årig. Inden da når hun at mærke den offentlige udskamning, som følger de piger, der ikke bliver omskåret som små. Baraka tager derfor selv initiativet til at blive omskåret. Da den lille familie under flugten bor hos en slægtning i Etiopien, bliver Baraka udnytte seksuelt. Heller ikke i denne situation er der nogen hjælp at hente hos hendes mor. Flugten ender til sidst i Roskilde i Danmark. Her går Barakas nye kamp i gang. Hun skal finde ud af, hvordan hun skal passe ind i det nye danske samfund, hun lever i, både hvad angår identitet, seksualitet og tro.

Under Barakas arbejde i en Røde Kors-lejr i Danmark møder hun Umar en 14-årig flygtningedreng fra Syrien. Umars far og storesøster dør i et bombardement i Damaskus, hvorefter Umar, hans mor, storebror og lillesøster begiver sig på flugt. De flygter op igennem Europa og Umar ender til sidst alene i Danmark. Umars flugt har, som Barakas, medført sorg, tab af identitet og seksuel misbrug. Under en aldersundersøgelse på Rigshospitalet forsvinder Umar. Da hans skæbne har gjort et stort indtryk på Baraka, beslutter hun sig for, at hun vil finde ham igen.

På biblioteket møder Baraka den 79-årige Esther. Esther er jøde og stammer fra en rig tjekkisk familie. Under anden verdenskrig ender Esther i kz-lejeren Treblinka II i Polen. Her må Esther bruge sin kvindelighed for at overleve. Under et fangeoprør lykkes det Esther at flygte fra lejren, men foran hende står nu en flugt, som hun må klare helt alene. Esthers flugt ender på Bornholm, hvor et identitetsskifte til Rosa og endnu en udnyttelse af hendes kvindelige seksualitet får hende til at overleve krigen. Resten af livet fortsætter Esther med at leve som Rosa, og også Rosa kæmper med at finde sin nye plads i det danske samfund dog i et lidt andet samfundsmæssigt lag end Barakas.

Man vil altid huske Sofie Jamas debutroman “Et andet menneske, et andet liv”, da fortællingerne gør et stort indtryk, fordi de er så barske og realistiske. Det er dog til tider lidt svært at holde de mange detaljer i bogen adskilt mellem personerne.

Du skal læse Sofie Jamas “Et andet menneske, et andet liv” hvis:
– du vil have et indblik i, hvilke strabadser flygtninge går igennem, før de når til Danmark
– du vil læse en god sammenligning af, hvordan det er at være flygtning i dag og tidligere
– du vil forstå flygtningenes dilemma mellem at være tro mod sig selv og sin tro samtidig med, at man skal tilpasse sig sit nye samfunds kultur og normer.

Bedømmelse:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *